HAK TRAVNIK

HRVATSKO AMATERSKO KAZALIŠTE TRAVNIK

Thursday, Jul 29th

Osvjezeno:10:49:20 AM

O kazalištu

kazaliste slika
Počeli smo u jesen 1993, iz čega i kako??? može se zaključiti iz godine 1993.

U Novoj Biloj u najtežim ratnim vremenima, na vlastitu inicijativu mladi ljudi-volonteri su i u tom tako teškom periodu našli vremena i za umjetnost, kazališni izričaj kao i nadu za bolja vremena.

Općinsko poglavarstvo Travnik, 1995.godine utemeljuje Hrvatsko amatersko kazalište Travnik kao javnu ustanovu tako da je ovo i dan danas, pored HNK u Mostaru, jedino Kazalište sa Hrvatskim predznakom u BiH.

Hrvatsko kazalište Travnik je do sada imalo šesnaest premijera i oko pet stotina izvedbi po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj , Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji.

ZGRADA KAZALIŠTA

1998.godine Hrvatsko kazalište Travnik je pokrenulo akciju za izgradnju zgrade Kazališta te višenamijenskog kulturnog centra za mladež u Travniku. Zahvaljujući prvenstveno našem prijatelju i sugrađaninu gosp. Stipi Šumanu koji živi i radi u Roterdamu, te Tomu Yanseu, voditelju nizozemske zaklade za susrete mladeži u Europi: "COMITE KINDE-RVATORIES BIH-KRIMPEN ad vss, kamen temeljac za zgradu kazališta postavljen je u ožujku 2000.godine.

Mladež iz Krimpena - Roterdama su 2001.godine gostovali kod nas u Travniku gdje su se uvjerili u vrijednost projekta čiju izgradnju i sami pomažu. Tom prigodom odigrana je predstava "Bosna Srebrena" u kojoj su učestvovali i naši gosti iz Nizozemske.

Osim Nizozemske, koja je i najveći pokrovitelja izgradnje zgrade Kazališta, na poseban način zahvaljujemo: veleposlaniku Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dr. Josipu Vrbošiću i VLADI REPUBLIKE HRVATSKE na bezrezervnoj pomoći bez koje zgrada ne bi bila u stanju u kojemu je sada.

I budući da su sve gospodarske i društvene institucije tek funkcionalni dio jedne zajednice, a kulturne institucije joj daju ljepotu i smisao, ovom prigodom molimo sve ljude dobre volje da otvore svoja srca i pomognu nastavak ovoga projekta, jer kroz Kazalište će živjeti i naš govor, i naš jezik i naša tradicija.

HAK na Facebooku

Vi ste ovdje: O kazalištu